Αυτοάμυνα και κοινωνία

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αυτοάμυνα, για το  τι είναι καλύτερο και ποιο αποτελεσματικό. Με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι μπερδεμένος και να μην ξέρει ποιο να διαλέξει ,και γιατί να επιλέξει κάποιο από όλα αυτά τα συστήματα  αυτοάμυνας.          

Για τους περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα , ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι αυτό που ονομάζουμε «αυτοάμυνα».  Σύμφωνα με το λεξικό της νέας Ελληνικής γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη, αυτοάμυνα είναι το να προστατεύει κανείς τον εαυτό του από επίθεση με δικές του ενέργειες ή μέσα .

Εδώ θα   πρέπει να διευκρινίσουμε  και να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο τα  μαχητικά αθλήματα και  οι πολεμικές τέχνες ,και άλλο η αυτοάμυνα ,είναι δυο πράγματα  πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο.  

Μαχητικά αθλήματα ( π.χ. ΜΜΑ, Πυγμαχία, Kick Boxing )  Μιλάμε για αθλήματα λοιπόν με κατηγορίες κιλών ,οι αθλητές είναι του ιδίου επιπέδου, με κανονισμούς, διαιτητές και  ευ αγωνίζεσθε. 

Παραδοσιακές πολεμικές τέχνες  Karate ,  kung fu, Tae know DO Aikido, κ.λ.π ) Οι περισσότερες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες δημιουργήθηκαν ως εργαλεία αυτοάμυνας για τις ανάγκες ενός άλλου τόπου, σε μια άλλη εποχή.

 Και αυτοάμυνα, φυσικά  ( Krav Maga ) μιλάμε για ένα σύγχρονο σύστημα   αυτοάμυνας και τακτικών μάχης ( για ένα σύστημα επιβίωσης όπου τα πάντα επιτρέπονται ) 

Δημιουργήθηκε σε πρώτη φάση για της ανάγκες του Ισραηλινού στρατού, και στην συνεχεία εξελίχθητε για της ανάγκες σωμάτων ασφάλειας, σωματοφυλακών ,πολιτών ( άνδρες, γυναίκες ,παιδιά  κ.α ).

 Krav maga είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που διδάσκει πώς να αποφεύγονται, να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιούνται όλων των ειδών οι επιθέσεις και η βία.  

Προετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους στα αντικείμενα της αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας, στις ικανότητες της μάχης και της αναμέτρησης, όπως επίσης και στην ικανότητα να υπερασπίζονται άλλους, με έναν μοναδικό και κατανοητό τρόπο διδασκαλιών.

Όλοι οι παραπάνω (ΜΜΑ, Πυγμαχία, Kick Boxing,  kung fu, Tae know DO Aikido, κ.λ.π ) μπαίνουν στο χώρο της αυτοάμυνας  διεκδικώντας ένα κομμάτι  χρησιμοποιώντας  την λέξη   ( αυτοάμυνα )  βεβαία ο  περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τις παραπάνω διαφορές .

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σύστημα αυτοάμυνας  κατά την γνώμη μου ,  που δεν έχουν στην προπόνηση τους αλλά και γενικότερα  τα μαχητικά αθλήματα  και οι παραδοσιακές   πολεμικές τέχνες.

1. Ρεαλιστική  προπόνηση

Η προπόνηση πρέπει να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Το  Krav maga επικεντρώνεται στη μάχη από μειονεκτική θέση και σε ρεαλιστικά σενάρια.

2. Να είναι απλό, εύκολο.

Πάντα ξεκινάμε σενάρια, drill,  ότι βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση και  καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την όποια επιθέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Οι τεχνικές μας θα πρέπει να είναι εκτελεσμένες πολύ επιθετικά μέχρι να εξουδετερώσουμε τον κίνδυνο.  

Όσο ποιο πολύ κρατεί μια μάχη τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να επιβιώσουμε . (Θέλουμε να κάνουμε την μεγαλύτερη  ζημία στον μικρότερο χρόνο και να τελειώσουμε μια μάχη   )  

Και πότε τελειώνει μια μάχη ? όταν δεν μπορεί ο αντίπαλος να συνεχίσει!!

Το krav maga επικεντρώνετε σε λίγες  τεχνικές που λύνουν ένα μεγάλο αριθμό απειλών, επιθέσεων.

3. Να είναι βασισμένες  στις ενστικτώδεις αντιδράσεις του σώματος

Το krav maga βασίζετε στην ενστικτώδη αντίδραση του σώματος όταν είσαι κάτω από πίεση ένταση. Για αυτό  πάντα λέω ότι στο krav maga δεν σκέπτομαι απλά αντιδρώ !! Δεν βασίζετε πάνω σε μια σύνθετη, πολύπλοκη,  κινησιολογία του σώματος.

Γιατί αν θα πρέπει να σκεφτώ τι να κάνω τότε θα είναι πολύ αργά. ( όσο ποιο γρήγορα αντιδράσω, ( εννοείτε σωστά και εδώ  έρχεται η σωστή γνώση!! ) τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχω να επιβιώσω. 

Για αυτό τον λόγο μπορεί κάποιος να το μάθει σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε αντιθέσει με τα αλλά συστήματα αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών  που χρειάζεται κάποιος πολλά χρόνια για να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο.

Σε μια επιθέσει στην πραγματικότητα  δεν προλαβαίνω να σκεφτώ , αντιδρώ όπως έχει μάθει το σώμα μου, για αυτό πάντα λέω, προπονήσου όπως θα παλέψεις γιατί θα παλέψεις όπως έχεις προπονηθεί.  

  

 4. Αποτελεσματικές τεχνικές για κάθε είδους  επιθέσεις, απειλές .

Οι τεχνικές θα πρέπει είναι άπλες, γρήγορες, αποτελεσματικές, λογικές, και να δουλεύουν σε όλους.

Να στοχεύουν στο γρήγορο, άμεσο αποτέλεσμα. ( όσο δυνατός και να είσαι κάποια σημεία στο ανθρωπινό σώμα δεν γυμνάζονται ) όποτε δεν έχει να κάνει τόσο με την δύναμη. 

5. Εκπαίδευση  σύγχρονων, ρεαλιστικών σεναρίων ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων.

Το Krav maga  είναι ένα σύγχρονο σύστημα αυτοάμυνας και αντιμετωπίζει σύγχρονες επιθέσεις, απειλές, που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. 

Εκπαιδεύει ανθρώπους ανάλογα με τις ανάγκες τους  

πολίτες, άντρες, γυναίκες, παιδιά

Σώματα ασφάλεια: αστυνομία, ειδικές δυνάμεις αστυνομίας, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κ.α 

Σωματοφυλακές, προσωπικό ασφάλειας, προσαρμοσμένο krav maga , ανάλογα το περιβάλλον εκεί που υπάρχουν ειδικές συνθήκες πχ μέσα σε ένα αμάξι, αεροπλάνο, πλοίο κτλ.

Στρατό , ειδικές δυνάμεις στρατού, η πρώτη του χρήση ήταν για το στρατό για αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε αρχικά. 

Σκοπός του είναι να προετοιμάσει  τους ασκούμενους για πραγματική μάχη.

 6 Να αποκτήσει  σωστό  τρόπο σκέψης,  νοοτροπίας αυτοάμυνας.

Να μάθει να έχει τακτική, η τακτική είναι πολύ σημαντική με βοηθά  να επιβιώσω, δίνω ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε όλοι τι εννοώ.   

Βλέπω ένα άνθρωπο και έρχεται επιθετικά πάνω μου με ένα μαχαίρι τι κάνω ?

1) Τρέχω να φύγω όσο πιο γρήγορα μπορώ

2) Μπες σε ένα δωμάτιο κλειδώσου  προστάτεψε την ζωή σου.

3) Χρησιμοποίησε πράγματα αντικείμενα  από το περιβάλλον σου ( καρέκλα, σκαμπό, ραβδία κ.α 

4) Δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα από τα παραπάνω, κλοτσιά πρώτη γραμμή άμυνας με το σώμα μου.

5) Δεν πρόλαβα να κλοτσήσω, αμύνσου με τα χέρια. 

6) Πήγα στο έδαφος αμύνσου κάτω. 

Και γενικά εκεί που κάποιος νομίζει ότι δεν έχει κάτι άλλο να κάνει  στο krav maga κάτι έχεις ακόμα  να κάνεις !!! 

Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι στην αυτοάμυνα είναι να μάθει κάποιος  να βλέπει, να αναγνωρίζει τον κίνδυνο.

7. Τεχνικές  κάτω από στρες 

 όλες οι τεχνικές θα πρέπει να δουλευτούν  κάτω από κατάσταση πίεσης, έντασης , στρες, για να δούμε τελικά αν δουλεύουν ,αν βγαίνουν.  Μόνο έτσι θα είμαι σίγουρος ότι έχω διαλέξει το σωστό σύστημα αυτοάμυνας.

Κατά την γνώμη μου όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρχουν μέσα σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνα.

Βεβαία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει όλα τα παραπάνω και επιλεγεί να ασχοληθεί με μια πολεμική τέχνη όπως λέει, που άκουσε από κάποιον φίλο του , η που άνοιξε μια σχολή στην γειτονιά του χωρίς να γνωρίζει τίποτα περισσότερο .

Επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για έμενα   είναι ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ  ποιος είναι  ?  

  

Να αποτελεί ο ίδιος το καλό παράδειγμα για όλους τους μαθητές του.

Να είναι πρώτα κάλος άνθρωπος και μετά καλός δάσκαλος σε αυτό που κάνει ,και συνεχεία να αναζητά τρόπους πως να εξελιχτεί, πως να γίνει καλύτερος στην δουλεία του.

Να είναι δίκαιος, ηθικός, με άξιες με τους μαθητές του αλλά και στην ζωή του. 

Να μην  έχει τίποτα να κρύψει. Μοιράζεται απλόχερα τη γνώση.

 Να έχει υπομονή και να συμπεριφέρεται στους μαθητές του με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Βοηθάει τους μαθητές να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους.

Είναι έτοιμος για κριτική και αντέχει την πίεση. Γιατί όταν εκθέτεις τον εαυτό σου γίνεσαι στόχος. Οι περισσότεροι προσπαθούν να βγάλουν ένα πρόσωπο master δημιουργούν μύθους, παραμύθια, για τους αφελής είτε για να προσεγγίσουν κόσμο είτε για να κρύψουν τις αδυναμίες τους.

Γενικά ο δάσκαλος έχει μεγάλη ευθύνη σε ότι κάνει, και σε ότι  λέει εντός  αλλά και εκτός σχολής, και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.

Η ανάγκη για αυτοάμυνα στις μέρες μας  είναι μεγάλη και όσο πάει και αυξάνετε. Κάθε μέρα ακούμε και διαβάζουμε στα νέα ( τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες internet  για διάφορα κάθε λογής εγκληματικών πράξεων,  ληστείες, απαγωγές, βιασμούς, και αλλά.) 

Για αυτούς του λογούς κάποιοι ξεκινούν αυτοάμυνα βλέποντας την εγκληματικότητα να ανεβαίνει σιγά, σιγά κάθε μέρα. 

Βεβαία υπάρχουν  και οι άλλοι που λένε ( έλα ρε σε έμενα θα συμβεί!!!  μπα δε γίνετε ) και μόνο όταν πέσουν θύμα κάποιου περιστατικού τότε αποφασίζουν να ξεκινήσουν μαθήματα  αυτοάμυνα. 

Βλέπουμε κάθε μέρα τον κόσμο να αφιερώνει ατέλειωτες ώρες για διάφορα πράγματα όπως, ( facebook ,tv, διασκέδαση κ.α. )

αλλά δεν θέλει να αφιερώσει 3 ώρες την εβδομάδα για να μάθει πως μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του και την οικογένεια του.

Οι γυναίκες που για παράδειγμα είναι μια ειδική ομάδα ποιο ευάλωτη 

( ο εύκολος στόχος ) προτιμούν να αφιερώνουν χρόνο να κάνουν aerobic ,yoga, κ.α. τέτοια, αλλά δεν θέλουν να μπουν σε ένα τμήμα αυτοάμυνας.

Τα παιδιά κάθε μέρα ακούμε διάφορα περιστατικά bullying που συμβαίνουν στο σχολειό η στην γειτονιά τους.

Ακόμα και επαγγελματίες στον χώρο της ασφάλειας ( αστυνομικοί, security, προσωπικό ασφάλειας ) δεν θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπορούν να κάνουν την δουλεία τους με ασφάλεια. ( βαριούνται προτιμούν να κάθονται να πίνουν καφέ να σερφάρουν στο internet ) 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Παρατηρούμε ότι  η κοινωνία μας, όσοι καταφέρουν να σηκωθούν από τον καναπέ. Ξεκινούν  να κάνουν ( αυτοάμυνα )   για ξεχωριστούς λογούς ο καθένας. 

Επιλέγουν τυχαία χωρίς να ψάξουν αν το συγκεκριμένο σύστημα αυτοάμυνας , άθλημα, πολεμική τέχνη, τους μαθαίνει ρεαλιστική αυτοάμυνα που μπορεί να του βοηθήσει πραγματικά σε ένα βίαιο περιστατικό στην ζωή τους.

Επιλέγουν με αλλά κριτήρια όπως,  ποσό είναι η μηνιαία συνδρομή, αν η σχολή είναι κοντά τους,  γιατί πάει κάποιος φίλο τους η συγγενής τους κ.α 

Χωρίς να δώσουν την δέουσα προσοχή για το τι είναι αυτό που  μαθαίνουν, και γιατί θέλουν να μάθουν το συγκεκριμένο, και όχι κάτι άλλο.

Δεν ψάχνουν αυτόν τον άνθρωπο που λέγεται ( ΔΑΣΚΑΛΟΣ ) ποιος είναι, τι γνώσης έχει για αυτό που διδάσκει, ποσά χρόνια διδάσκει ? και από που εκπαιδεύτηκε. 

Από που προέρχεται η πηγή γνώσης του ? ποιος ήταν ο δάσκαλος του ? κτλ

Έχουμε γεμίσει τα τελευταία χρόνια με εκπαιδευτές μαϊμού ( expert , master, που  τα κάνουν όλα και συμφέρουν !!! ) 

Πιστεύω πως η αυτοάμυνα είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ζωή του κάθε ανθρώπου.

Και ο κόσμος θα πρέπει να δώσει περισσότερη προσοχή σε ποιον  εμπιστεύεται την εκπαίδευση του, γιατί πολύ απλά από αυτό θα εξαρτηθεί αν θα μπορέσει να προστατέψει την ζωή του.

Όλοι έχουν δικαίωμα να μπορούν ,να ξέρουν, πως   να προστατέψουν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους. 

Βεβαία εκτός από το να μάθει κάποιος να προστατεύει τον εαυτό του και την οικογένεια του,  η  αυτοάμυνα προσφέρει πολλά  οφέλη σε παιδιά αλλά και ενήλικες  όπως.

Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση,  και  ακονίζει το μυαλό.

 Η αυτοάμυνα συμβάλει στην διδασκαλία της αυτοπειθαρχίας και στην     κοινωνικοποίησης.

Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. 

Βοηθά  να φτιάξουμε δυνατό  και υγιές σώμα. 

 Καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση.

Η ενασχόληση με την αυτοάμυνα μόνο θετικά στοιχειά μπορεί κάποιος να αποκόμιση, και εύχομαι ο κόσμος να ασχοληθεί περισσότερο και να είναι ποιο πολύ ψαγμένος και συνειδητοποιημένος στις επιλογές του.

<<Έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να πορεύεται εν ειρήνη>>.

Μανόλης Καλονάκης 

Επικεφαλής εκπαιδευτής Crete krav maga federation